Nadszedł grudzień, a więc czas pieczenia pierniczków. Dzieci poznały składniki i sposób wykonania ciasta, oraz sposób przeliczania, porównywania i odmierzania. Nasze sprytne Sówki z przygotowanego ciasta wykrawały foremkami piernikowe ludziki, a następnie ozdabiały ciasteczka za pomocą lukrowych pisaków i przeróżnych posypek. Nasza radosna twórczość jest wynikiem realizacji innowacji " Matematyka w kuchni ukryta".
Pierniczki
Świąteczne pierniczki
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki (320g) mąki pszennej
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 łyzki masła
- 1 jajko
- 4 łyżki ciepłego mleka
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając dodawać kolejno cukier, proszek do pieczenia i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
- Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite, i będzie przypominało ciasto kruche (możemy niewykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 min.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2cm od siebie.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra i dól bez termoobiegu) przez ok. 10-12 minut, w zależności od grubości.
Smacznego!
Przepis inspirowany stroną www.kwestiasmaku.com